POMONA – blomster, frugt og grønt

Ejer Karen Margrete Nielsen, Kaldet Tulle. Hun overtog forretningen i 1946 i kælderen på Bredgade 53. Bag forretningen lå en lille lejlighed med kakkelovn, hvor hun boede til leje sammen med sin mand og to børn, John og Jytte.

I forbindelse med åbningen blev der lavet en lejlighedssang.

Mel.: Lili Marleen
DER HVOR VEJEN KRYDSER
MIDT I MALLING BY
LIGGER EN FORRETNING, OG
DEN HAR MÆGTIG RY
POMONA ER NAVNET
SOM I VED,
DEN LIGGER I EN KÆLDER NED
MED BLOMSTER – FRUGT OG GRØNT

Tulle fortæller:

32 år i Pomona. Med frugt, grønt og blomster fra 22.marts 1946 til 21. januar 1978. Det var dejlige år med store og små opgaver midt i byens hjerte. Forretningen lå i kælderen med en lejlighed bagved, stue køkken og soveværelse, toilet med træk og slip sammen med brændehus. Der var kakkelovn og komfur. Der boede vi i ti år, to voksne og to børn, så der var ikke meget plads. Vi fik senere flaskegas og centralvarme.

Der var ikke meget handel de første år. Den første dag solgte jeg for 100 kr, da havde folk ikke så mange penge. Priserne var også anderledes både på køb og salg. Der kom vogne fra Århus to gange om ugen med grønsager og 4 gange om ugen med blomster. Det fordyrede varerne meget at de skulle igennem et mellemled.

POMONA, Bredgade 53
POMONA, Bredgade 53


Vi byggede hus i 1956 på Landevejen 100. Særlig travlt var der til påske og jul og når der var begravelser. Så måtte vi arbejde både aften og nat. Begyndte at lave kranse og mosting  op til jul i oktober, de første 10år i kælderen v forretningen. Men da vi flyttede blev der bedre plads i kælderen og jeg arbejdede til 12 hver aften, og varerne blev lagt udenfor indtil de skulle pyntes færdige i forretningen. Adventstiden kom indimellem, i mange år var alt i gran, så kom der så mange andre materialer. Michael vart flink til at hjælpe og der kom også venner som gav en hånd med. Så var der gang i kaffekanden, nogen havde småkager eller sandkager med. Alt var håndarbejde, nu kan man købe meget færdiglavet. De sidste 8 dage inden jul kunne klokken blive 2, 3 inden det var fyraften. Da var det travlt med at lave sammenplantninger og dekorationer og købe blomster ind. Der var en vis charme og hygge ved arbejdet, når man tænker tilbage på det, selvom det var et hårdt slid. Juleaften var vi godt trætte, men måtte holde os oppe for børnenes skyld. Efter nytår blev det en stille tid.

Tulle i butikken
Tulle i butikken

Pomona Tulle fra ryg

 

Med årene blev der mindre at lave, for der flyttede byboere herud, de arbejdede og handlede i Århus, så dem mærkede jeg ikke så meget til. Jeg beholdt forretningen, fordi børnene vidste, at jeg var der, hvor de kunne få fat i mig, når de kom fra skole. De bragte tit varer ud til kunderne.

De sidste åringer havde jeg kun åbent halvdags, for der var mindre at lave og børnene var blevet store.

Jeg blev syg og skulle indlægges, så var det kapitel slut, men jeg har været i 2 forskellige forretninger efter det. Det var dejligt, det skulle jeg have gjort tidligere, men man kan altid være bagklog.

 Karen Margrete Nielsen Bredgade Malling født i Neder Fløjstrup4/9 1924

Forældre: Gartner Hilmer Christensen og Johanne Christensen Fløjstrupvej 144 Malling