Malling Dampmølle – Savværk og Brødfabrik.
Gl. Østergårdsvej, Malling.
Malling Dampmølle blev oprettet af Niels Jensen i 1888. Efter hans død i 1899 blev Malling Dampmølle – Dampsave- og Høvleværk til et A/S. Bestyrelsen bestod af baron Gyldenkrone, overretssagfører Bayer fra Aarhus og grosserer Henriksen fra Randers. Dampmøllen fortsatte som A/S indtil 1936, hvor den blev solgt til direktøren Chr. Jensen.
Brødfabrikken blev oprettet 1930 i Dampmøllens kedelhus. Dampmaskinen var erstattet af elektricitet og melet fra møllen var lige ved siden af. Det måtte man kunne få noget ud af!
Januar 1936 besluttede Malling Dampmølle at sælge brødfabrikken. Kræfterne skulle samles om møllen. En kreds af 12 østjyske bagermestre købte brødfabrikken. I spidsen stod bagermester Carl Schultz fra Solbjerg, han blev formand for ”Østjydske Bagermestres Brødfabrik A/S”. Bestyrelsen bestod af bagermester S. Andersen fra Tranbjerg og yderligere tre bagermestre.
I 1937 lanceredes sloganet: ”Skorpen sprød, krummen blød. Malling Brød gør kinden rød”. Brødet blev solgt i De forenede Mejeriers udsalg.
Fabrikken trådte i 1952 i likvidation. Bagermester Bering Nielsen på Østergade, (nu Ajstrupvej) i Malling, købte den.
I 1955 var fabrikken til salg igen. Eigil Wilhelmsen købte fabrikken og opbyggede kagefabrikken Wixor. I begyndelsen var der kun E. Wilhelmsen, en svend og et par damer. Produktionen af tvebakker, krydderboller og honningkager, blev snart ændret til ”Luxuskager”, formkager som sandkager, marmorkager, mazarinkager, flerfarvede sandkager osv. I 1960’erne var Wixor Malling største arbejdsplads med omkring 70 ansatte.
Wixor blev købt af Dan-Cake i 1975.