Askhims Forsølvningsfabrik i Malling 1959-2000

Fortalt af arkivleder Kirsten Williams Beder-Malling Egnsarkiv

Forsølvning.

Eksistensen af en forsølvningsfabrik i Malling vil nok være ukendt for mange. Og hvad er en forsølvningsfabrik i det hele taget. Dette er historien om en selvlært ”Ole opfinder” og forretningsmand Leo og hans hustru Inger (1930-2017), der var udlært guldsmed.

Processen ved forsølvning er en kemisk proces, elektrolyse – meget kort:
Formålet ved elektrolyse er at få sølv/guld/kobber til at sætte sig fast på næsten alt materiale, der ikke er strømførende fx barnestøvler.
Barnestøvlen kommer i tre forskellige bade: Først i en kobberopløsning i 24 timer, derefter bliver den slebet let. Dernæst i et bad med forsølvning og til sidst i et bad der oxiderer dvs. ilter og gør genstanden sort. Så skal den slibes og poleres. Oxidering anvendes for at gøre overfladen mere levende. Der efterlades lidt sort omkring snørebåndshuller og i sprækkerne på læderet. Hvis det var en rose, må den gerne være sort i bunden af kronbladene.

Forsølvet garnnøgle

 

Virksomheden begynder i Aarhus

I 1953 etablerer Leo og Inger et værksted i Frederiksgade Aarhus og begynder at forsølve kaffekander og bestik. I 1955 begynder Leo at eksperimentere med at forsølve barnestøvler og får succes med det. Opskriften befinder sig i Leos hoved, og værkstedet er det eneste i Danmark der kan udføre arbejdet. Anvendelse af elektrolyse til forsølvning er en gammel teknik. Kunsten ligger i at få sølvet til at hænge fast på alle mulige materialer.
Tænker vi tilbage, hvordan et udstillingsvindue engang så ud hos en guldsmed, så var der udstillet en forsølvet barnesko/støvle og en ditto sut. Det var forældrenes minde om det lille barn. Forretningsgangen var, at tingene blev indleveret til guldsmedeforretningen, som så sendte det videre til Askhims til forarbejdning. Tingene begyndte at komme fra hele landet, og værkstedet i Aarhus blev alt for lille.

Fabrik i Malling

Luftfoto af fabrikken 1966

 

Askhims køber en stor grund på Bredgade i Malling i 1959 og bygger værksted og villa i 1960. Bygningerne blev tegnet af naboen, arkitekt Børge Christensen. Værkstedet udbygges til to etager med et sliberi i 1961 og til tre etager i 1964.
Det vrimlede ind med ordrer ikke kun fra Danmark, men fra hele Norden og enkelte fra udlandet. I 1963 blev det store ”must have” i Hollywood forgyldte telefoner med 24 karats guld fremstillet i Malling. På værkstedet arbejdes også med PVC. Der fremstilles proteser til næse, ører og hænder samt forme til de berømte Gjøl trolde. Samtidig var der gang i andre forretninger fx Askhim og Jensen Byggetjeneste. Firmaet købte grunde og fik bygget ca. 40 parcelhuse, indtil inflationen udhulede fortjenesten i 1970’erne.

Leo med et udsnit af proteser og kunstige sko. Skoene var beregning til mannequindukker

 

Produktionen specialiseres.

I 1966 blev det for meget med de mange ansatte på fabrikken og de meget forskellige arbejder, der skulle udføres. Leo og Inger besluttede sig for fremover at koncentrere sig om forsølvning af barnestøvler, sutter, natursmykker og personlige klenodier. Det var en satsning, fordi den droppede produktion udgjorde 75 % af omsætningen. Tilbage på fabrikken var tre ansatte samt Leo og Inger.

Det viste sig, at det mindre men specialiserede arbejde med at forsølve personlige klenodier sagtens kunne bære forretningsmæssigt.  På sin 50 års fødselsdag fik dronning Margrete foræret en buket forsølvede margeritter sponseret af Københavns Grønttorv, ligeledes blev Janni Spies brudebuket forsølvet i Malling. Efter EM i fodbold i 1992 sponserede P&T, at John Faxe fik en fodboldstøvle belagt med 24 karat guld.

Lissi Eriksen ordner barnestøvler. De færdige ses til venstre. Forrest næste hold klar til at blive forsølvet. Til venstre i billedet ses en bakke med sutter og et par løbesko, som også skal behandles

 

Leo sagde selv, at det var svært at sætte strøm til to rundstykker, men det var også sjovt. Den største udfordring var at forsølve en harmonika – det lykkes, men det gjorde han ikke igen. Andre specielle genstande der kom en tur i badene var bland andet: Champagnepropper, hummer, bordtennisbolde, golfkøller og kasket. Grænsen blev sat ved tandproteser og galdesten. I 1998 forsølvede fabrikken 8.000 barnestøvler og 3-4.000 sutter årligt.
I 1981 købte Askhims to grunde i industrikvarteret i Beder og byggede to haller, den ene blev brugt til vintertennis. Både Leo og Inger spillede badminton og tennis på højt plan i mange år. Leo konstruerede også drivhusgardiner for at reducere varmeudgifter i gartnerier. Da han skulle demonstrere et udluftningsanlæg på Landbrugsskolen, skred stigen og han faldt 4 meter ned. Det kostede en måneds sygemelding, og at produktionen på forsølvningsfabrikken blev midlertidigt standset. Leo var stadig den eneste, som kendte opskriften til elektrolysen, og den var ikke skrevet ned.

Produktionen blev genoptaget og fungerede som før til 31.december 1999. Da var både Leo og Inger fyldt 70 år. Fabrikken lukkede, nu skulle der være tid til andet. Leo sagde, at de tilhørte en uddøende race. Det ville være umuligt at starte en tilsvarende virksomhed i dag.
En virksomhed i Odder bærer fra 2000 navnet Askhims Eftf.- forsølvning

Nedenstående foto var ikke med i artiklen. For at se det i stort format – klik på det

Lavet til Findus fabrikken i Sverige