Goliath – alias Anders Sørensen. En mand fra Fulden

Fortalt af arkivleder på Beder-Malling Egnsarkiv Kirsten Williams

Anders Sørensen 1927 på Fulden bro.
Fotograf Ingeborg Carsted.

Anders Sørensen blev født i Tødsø 1858 og døde i Fulden 1938. Kun få kendte ham under dette navn, på egnen var han kendt overalt som Goliath. Det står endog på hans gravsten på Beder Kirkegård. Vi genkender navnet fra Det Gamle testamente, hvor David dræber kæmpen Goliath. Efter datidens normer var han en meget høj og bred mand med et stort hoved. Kunstmaleren A. Voldby har malet et billede af ham – det hang i mange år i læge Viggo Kelstrups konsultation. Egnsarkivet har senere modtaget det som gave.
Anders og hans kone Ane Marie f. Poulsen flytter til Fulden fra Aarhus i 1889. I 1906 bor hun dog alene i huset med sin søn og hans kone. Anders flytter ind hos svogeren Ras på Fulden Byvej 2. Han overtager huset da, Ras dør. Da Ane Marie dør i 1930 er hun anført i kirkebogen som en forladt kone- dvs. de bliver aldrig skilt.

Fulden Byvej 2

Beboerne i Fulden blev betragtet som lidt til en side af dem i Beder og Malling, og Goliath bekræftede denne antagelse. Han var en venlig og lidt barnlig mand, men med en svag karakter. I brændevinens billige tid kom han jokkende hen ad gaden med sine to stokke syngende salmer afbrudt af en slurk af brændevinen. ”Det var en søndag mo-o-orgen skøn, vor frelser stod op af gra-a-aven”.  Tit vaklede han rundt med en frelserkasket på hovedet, Han var en tid medlem af Frelsens Hær. Egnens beboere mente at vide, at han var ret velhavende; en antagelse, der vist passede ham udmærket. Han synes selv at han havde en vis lighed med den kendte og rige købmand Hans Broge fra Aarhus. Han sagde tit ”mæ og Broge”. Om sit tidligere liv fortalte han ikke meget, men dog at han havde været fisker og havde tjent sig op til selv at have skib og ejendomme. I kirkebogen omtales han som kvaseskipper.

Der er flere historier om Goliath. Når han gik hjem fra besøg i Aarhus, godt lakket til og kom til Fulden Å, så gik han ned i den og fulgte den, for så kom han lige hjem! I 1923 var Ras gammel og syg, og Goliath synes, han skulle have en anstændig begravelse, så han gik op til præsten i Beder Hans Kelstrup for at bestille en ordentlig begravelse. ”Jamen er Ras da død” spurgte præsten. ”Nej” svarede Goliath ” men han gør’et” og ganske rigtigt.

Goliath brugte en forfærdelig mund, men han havde svært ved at holde sig til sandheden, hvorfor han var en hyppig gæst hos dommer Lund.
En gang han var i retten, drejede sagen sig om nogle check, og hvor han skældte sagføreren ud for en stor tyveknægt og kæltring. Men da må man gå ud fra, at han for en gangs skyld talte sandt, for kort tid efter retsmødet hængte sagføreren sig. Flere skyldte Goliath penge, men han havde det altid sirligt skrevet ned i sin dagbog, ligesom han slettede gælden, når han bekom pengene.

Goliath handlede flere huse i Fulden. Et huskøb foregik på følgende måde: ”Hermed gøres vitterlig, at husejer Jens Rasmussen, kaldet den Fulden-dreng, har solgt sit hus til Anders Sørensen, kaldet Goliath, for en købesum af en pot (0,96liter) brændevin, så længe den Fulden-dreng lever. Føde og klæder skal han selv sørge for, men dersom denne pot ikke kan slå til, må Goliath på ingen måde vride sig ved at lægge en pægl (0,24 liter) til.”!

En af aviserne skrev i deres nekrolog om Goliath, at han i de sidste år næsten faldt til ro. Han var trods drikfældighed belæst og godt begavet. Nekrologen  slutter således ”Døden har nu afbrudt et liv, der var en kamp – en særlings liv. Men længe vil mindet om denne, næsten sagnagtige, skikkelse leve blandt egnens befolkning.” Nu 80 år efter fortæller vi stadig historien om Goliath.

Under Hans Tækkemands erindringer kan du læse mere om folk i Fulden.