En fortælling om aftenskoler i Beder og Malling og især om etableringen af fritidsskolen Fælles Fritid

Fortalt af Beder-Malling Egnsarkiv v/arkivleder Kirsten Williams

Oplysningsforbund og interessegrupper for børn

En folkeoplysende forening skal være demokratisk opbygget med en bestyrelse, der er valgt af medlemmerne. Foreningen skal have en vedtægt, der blandt andet beskriver foreningens formål og reglerne for valg til bestyrelsen. En vigtig del er, at foreningen skal være åben for alle og af almen karakter.
Der var ikke egenbetaling på aftenskoler i begyndelsen, men et tilmeldingsgebyr på 15-20 kr.


I 1947 blev FOF (Folkeligt oplysningsforbund) stiftet og tilbød aftenskoleundervisning og kulturelle arrangementer. I Beder samarbejdede de med Beder og Omegns Ungdomsforening.
AOF (Arbejdernes oplysningsforbund) blev stiftet i 1924 og etablerede sig omkring 1960 i Beder.  I begyndelsen af 1960érne underviste Kirstin Nørgaard Pedersen i kreative fag for børn i interessegrupper og blev leder for grupperne i 1969. Kirstin var også aftenskoleleder fra 1971 for AOF, hvor der blev undervist på 4-5 hold. Det fremgår, at der i 1970érne var mange interessegrupper for børn, men mindre aktivitet i aftenskolen.

Beder-Malling Kommune blev en del af Aarhus Kommune i 1970, i 1975 har Kommunen ansat en konsulent til at fremme og koordinere erfaringer indenfor fritidsundervisning for voksne. Aftenskolerne var ikke længere fri for egenbetaling, men der gives et offentligt tilskud til undervisningen, tilbuddene og antallet af hold voksede.
Det tyndede derimod ud med tilslutningen til børneinteressegrupperne. Der oprettedes andre tilbud målrettet børn som Juniorklub, pædagogisk legeplads i Beder og mange flere muligheder for at dyrke sport. Mangel på instruktører blev også et problem, i 1985 holdt Kirstin som leder af grupperne.

Stiftelsen af en lokalstyret aften/fritidsskole dækkende den tidligere Bedermalling Kommune.

I 1987 står Kirstin og et udvalg fra fritidsundervisning i Beder i spidsen for stiftelsen af fritidsskolen Fælles Fritid og en Daghøjskole ledet af en 2 lærere med Højskolebaggrund.
Vedtægterne beskriver Fælles Fritid som en organisation, som med forskellige tilbud om fritidsundervisning, foredrag og andre arrangementer ønsker at fremme folkeoplysning og støtte det lokale fællesskab.
Skolen lagde stærkt ud med 17 annoncerede hold og foredrag i samarbejde med andre institutioner i området, som lagde lokaler til. Kirstin blev leder, men der var udfordringer med at trække uddannede undervisere herud. I slutningen af 1980’erne var der stor arbejdsløshed, men kun lille økonomisk gevinst ved at undervise. Lønnen var lav og blev modregnet i understøttelsen.
Kursusprogrammet i 1989 var dog imponerende: Grøn Mad, Blomsterbinding, Knipling, Møbelrestaurering, Squaredance, Naturen omkring os inkl. vandringer, Engelsk, Tysk, Sangkor, Keramik, Syning, Navigation, Yoga, Spansk, Bevægelseslære, computerkursus og endelig en Blæsergruppe.
AOF Aftenskolen fortsatte et stykke tid, men der var ikke basis for to aftenskoler i området. Det samme skete i Mårslet, hvor den lokalstyret Grønløkke Aftenskole også endte med at udkonkurrere AOF.

Vivi Dybdal skoleleder 1993- 2018

I 1993 overtog Vivi Dybdal jobbet som skoleleder, Kirstin havde da været leder i 22 år i en periode, hvor aftenskolen blomstrede og udviklede sig. Aftenskolens adresse var den samme som skolelederens, arbejdet med at planlægge og koordinere afhang også meget af frivilligt arbejde, hvor familien af og til måtte deltage som telefonpassere. Samarbejdet med andre institutioner blev udvidet med præsterne og menighedsrådene, hvor man holdt foredrag sammen og koordinerede aktiviteterne, så flere fik glæde af dem. Programmets spændvidde var stor, fra Løvfrøers Lovsang, Mormad for Mænd, Helhjertet Hundetræning til Studiekredse i Historie og Filosofi plus de mere traditionelle som sprog og kreative fag. Programmet blev hæftet sammen med Fællesbladet lige til at tage ud og kom derved ud til alle husstande.
Vivi modtog i 2008 Fællesrådets pris for sin store indsats og stod i spidsen for Fælles Fritid i 25 år.

 

Birgit Christensen tiltrådte som skoleleder i 2018.
Grønløkke aftenskole i Mårslet blev fusioneret ind i 2022, derved blev kursusudbuddet forøget med 1/3. Dag-og aftenskolen Fælles Fritid er nu aftenskole for hele Aarhus Syd- Beder, Malling, Mårslet, Tranbjerg og Solbjerg. Viften af kurser er stadig bred og varieret med både dag-aften og weekendkurser. I 2024 forsøgsvis også med et minihøjskolekursus. Samarbejdet med Efterskolen for Scenekunst og Menighedsrådene betyder, at lokalsamfundet har mulighed for at få eksterne og (dyre) foredragsholdere hertil, hvilket ellers ville være udenfor rækkevidde. Egenbetaling på kurser er steget væsentligt og er nu omkring 2/3 af udgiften med mulighed for reduktion til f.eks. pensionister, handicappede mv.

I 2024 modtog Birgit Fællesrådets pris som anerkendelse af indsatsen for at fremme  folkeoplysningen og udvikling af nye kursustilbud til glæde for lokalbefolkningen. Den aktuelle udfordring er at finde lokaler til alle aktiviteterne