En oplevelsesrig formiddag i Det kreative Værksted

Denne site er en del af en rapport fra Kulturambulancen, Netværker april 1997. Klik her for introduktion og indhold

—-0000—-

 

Jeg fik en hjertelig velkomst af Marianne Zachariassen. Hun viste mig ind i et lokale, hvor to mennesker var ved at lægge dej til kage. Længere nede i rummet var de ved at lave blomsterdekorationer, japanske modeller – utroligt flotte!

Jeg hilste på alle de tilstedeværende, som virkede meget glade og tilfredse, de kunne tydeligvis lide at være på stedet.

Marianne præsenterede mig for Ingelise, en 47 årig mongolsk kvinde, hun skulle vise mig rundt i hele Værkstedet. Vi gik først ovenpå. Dér var de, som var på haveholdet ved at sætte propper i nogle flasker med cider. De mennesker der kommer på Værkstedet, har et utrolig godt forhold til de omkringboende. De hjælper blandt andet naboerne med at samle nedfaldne æbler, som de så laver cider af Da jeg kom. skulle de netop til at rundt til naboerne med flaskerne for at vise, hvad de havde tiet ud af arbejdet.

Der bor en pensioneret gartner ovre på den anden side af gaden. Han kan ikke længere selv ordne sin have, så Værkstedets brugere gør det for ham. Haveholdet lærer alt om blomster, kompost, at passe kaniner og hvad der ellers er værd at vide om havebrug.

Vi gik videre ind i dramalokalet, hvor der hang flotte kostumer lavet af avispapir og malet i mange spraglede farver. Brudekjoler lavet i hvid plastic, masker af gips og høje hatte. De har opført mange stykker, hvor Ingelise var stolt af, at hun havde medvirket i næsten allesammen. Familien kommer, og pædagoger og andre kommer for at se opførelserne.

Vi gik videre til stoftrykrummet. Dér var der mange fantastiske billeder, duge og puder – alt sammen lavet af brugerne. Igen blev jeg præsenteret for alt det Ingelise, havde lavet.

Derefter gik vi tilbage til opholdsstuen, hvor der duftede af kaffe og nybagt kage. Jeg blev placeret ved bordet og budt på kaffe og kage. Den nybagte kage roste jeg til dem, der havde lavet den, og de blev meget glade.

Vi sad og talte omkring bordet, hvor brugerne fortalte mig om en ny uddannelse, der hedder Naturpleje. Oppe ved Eskelund Sportscenter ligger der et lille gammelt kaffehus, der blev brugt i gamle dage af folk på udflugt. Her kunne de koge vand til kaffen. Omkring dette hus er der et helt vildnis nu. Dette er brugerne i gang med at lave til et stisystem. Al den slags arbejde er de med til at lave. En har f.eks. været med til at dæmre åen ved Moesgaard.

Jeg spurgte dem blandt andet om. hvor mange år de må være i Værkstedet. De skal være der i mindst et år, og højest i tre år. Ingelise var så glad, hun havde lige met bevilget et år mere!

Brugerne kommer også ud i praktik. Nogle har f.eks. været i forskellige kunstværksteder, blandt andet et værksted i Skejby. De kommer også på skole, hvor de undervises i dansk, regning og historie.

Ingelise tog mig så i hånden. for nu skulle jeg ned at se, hvor hun bor. Gåturen til hendes hjem tog 20 minutter, alt imens hun fortalte om alt, hvad vi så undervejs. Hun bor på et pensionat sammen med 14 andre, i alderen fra 22 til 50 år. Hun har et lille skønt værelse med egne malerier på væggene. Hun fortalte, at hun havde boet med sin mor indtil for seks år siden. Efter moderens død har hun gået fra det ene plejehjem til det andet… men endelig har hun fundet sit blivende hjem.

Vi vendte tilbage til Værkstedet, for Ingelises opgave var nu at dække bord til de andre brugere. Jeg handlede lidt i deres fantastiske lille butik, hvor brugerne selv stod for økonomen.

Jeg fik et knus af alle til farvel.

Praktiske oplysninger om Det kreative Værksted

Daghøjskolen startede i 1989 på privat initiativ og med økonomisk støtte fra Helsefonden, Tuborgfonden og fra private sponsorer.

Undervisningen er organiseret under Frit Oplysningsforbund, FO.
Kursusgebyr og materialeudgifter udgør p.t. 1.800, – pr. måned.
Tilmelding gælder for et år.

Det Kreative Værksted har 15 elever, tre faste medarbejdere og flere gæstelærere. Værkstedet er integreret i Malling by og indgår ofte i lokalt samarbejde.

Faste medarbejdere:
Ehs Østergaard, kattuntrykker. leder
Marianne Zachariassen, speciallærer
Gert Rasmussen-Bushøj, tømrer og naturplejer