Svendetid

Så tog man landevejen – gik ind til de forskellige mestre og spurgte om arbejde. Man fik altid geschenk – 50 øre eller en hel krone. Man gav altid arbejdsløse en skilling, det var skik og brug. Jeg arbejdede i Hørning, kom senere til Hyrup – en lille by 10 km vest for Juelsminde – derpå soldat og derfra til slagter Lange i Odder igen indkaldt og til Lange i Odder igen.

Andreas Sørensen
Andreas Sørensen

 

Lønnen til en udlært svend var 10 kr. om ugen og kosten. De gifte fik 35 kroner og fri kød, vi kan jo lige så godt gi’ jer kødet, i tager det jo alligevel sagde de kloge mestre. Men jeg kunne gå og lave en ekstraskilling. Når man ude på slagtehuset var færdig med at slagte, kom der ofte en anden slagter og spurgte om man ikke lige kunne slagte en kvie for ham. Det gav 5 kr – en halv ugeløn. Hvis de ikke gav en femmer, havde vi jo aldrig tid – men det vidste de godt. Det skete jeg blev taget af mester i det, når han kom derud og spurgte: – Hvor er vores dyr, jo de hænger der, men hvad laver du så. Jo, det var altså slagter Hansen som gerne… Det vil jeg faneme ikke ha’. Så holder vi op med det sagde man. Jeg fik 2 kr. for at slagte en gris. Det var jo kun slagte – ingen partering, bare op i bagbenene. Kreaturerne fik en jernpig ind i nakken. Grisene blev slagtet med kniv, et rask snit ind mellem to muskler, de nåede knap nok at blinke med øjnene. Hvis man bruger kniv i dag kan man få op til 500 kr. i bøde, har jeg lige set.

Jeg blev indkaldt i 1914 og lå i København hele tiden. Jeg blev uddannet som kok og skulle sørge for maden. Jeg var på seks forskellige forter derovre. Selve krigen mærkede vi ikke meget til. En af mine soldaterkammerater, som jeg også besøgte privat var den senere så kendte musikprofessor Victor Schiøler.

Jeg var kun hjemme på orlov få gange i de halvandet år, jeg var inde ved hæren. Så kom jeg som fortalt igen til slagter Lange, hvor jeg mødte min senere ægteviv, som var i huset der. Efter et par år hos ham kom jeg til Odder svineslagteri, hvor jeg var indtil jeg gik over i pensionisternes rækker – men det er jo en hel anden historie.

Pensionist

Tilbage til indholdsoversigt