Kalender 2023 Juni

Nederst Villa Marie, i midten Oliefabrikkens-, dernæst Frich’s Fabrikkers-, længst th. Th. Sabroe’s ferielejr. 1956.
Fotograf: Odense Luftfoto ©Det Kongelige Bibliotek.
Børnenes Kontor 1956. Fotograf: Odense Luftfoto ©Det Kongelige Bibliotek.

Mågevænget
Mariendal Strand

På Mågevænget lå feriekolonierne på stribe. ”Feriekolonien Aarhus Oliefabrik” havde nr. 24. Oliefabrikkens medarbejderne ville gerne have et fælles sted, hvor de kunne få sol og frisk luft, når de havde fri. Fællesrepræsentationen henvendte sig til direktionen, der var positiv og lovede økonomisk støtte. Der blev oprettet en ferieforening i 1932, næsten 200 arbejdere meldte sig i foreningen.

På en lejet grund ved Mariendal Strand, blev den første bygning opført i vinteren 1932-33. Lejren blev indviet i pinsen 1933. Fra starten var der plads til 11 familier. Arbejderne og deres familier skulle søge foreningen om et ophold – det gik på skift. Ferielejren blev en succes, der var fuldt hus hvert år. I 1940 havde Ferieforeningen penge, til at købe grunden. Ferielejren blev i 1988 solgt til Aarhus kommune og huser nu en udflytterbørnehave.

Nord for Oliemøllens ferielejr, byggede A/S Frich’s fabrikker en ferielejr. Den blev også solgt til kommunen i 1988. Længst mod nord lå A/S Th. Sabroe’s Fabrikkers ferielejr.

På Mågevænget ligger også Børnenes kontors ferielejr. Grunden blev købt i 1947. Det første hus var en barak, der blev indrettet som ferielejr. Der blev bygget til flere gange, inden man i 1978 opførte en helt ny bygning. Børnenes Kontor tjener til den daglige drift, ved at forpagte deres otte pølsevogne i Aarhus ud. At Kontoret kan yde julehjælp og sende omkring 1500 børn på lejr hvert år, skyldes donationer fra private personer og firmaer.

Tilbage til: Billeder i Egnskalender 2023