Kapitulationstæppet eller Besættelsesbroderiet

Broderiet måler 70 x 50 cm og fortæller historien om besættelsesårene i Danmark 9. april 1940 til 5. maj 1945.

På øverste linje er det norske flag og Norge broderet, som påmindelse om, at Norge blev besat samtidig.

Hele den venstre side domineres af “det onde” værnemagten, hvor farverne er sorte eller grønne- vissengrøn er farven på tyskernes uniform. Den højre side er i rødt og blåt på hvid baggrund – de danske og allieredes farver. Når der står “Fej alle vissengrønne væk og lad os se det friske grønne land igen” er vissengrønne broderet med grønt garn. Lige over er der broderet en radise og tekst Radiser med streg under, det er en betegnelse for kommunisterne kaldet De Røde, som var en del af modstandsbevægelsen.

Navnet Monica Wichfeld med kors over er en britisk-dansk modstandskvinde. Mange navne og betegnelser genkendes for eksempel Ryvangen, hvor 87 frihedskæmpere blev henrettet. I midten er Chr. Xs navn og Danmarks Rigsvåben med de tre løver.

Mønstret er tegnet af Louise Puck, som mistede tre sønner. Det blev solgt af Clara Wævers håndarbejdsfirma i hundredetusinde eksemplarer fra 1945 helt op i 1970èrne. Det har taget timevis at sy tæppet. Broderi foretages mest af kvinder og yderst sjældent med et politisk og historisk tema.

En artikel i Weekendavisen fortæller, at der ikke er mange bevaret. Egnsarkivet er meget taknemmelig for at vi har modtaget tæppet som gave i 2015. Når vi igen kan modtage besøgende, vil det blive vist sammen med en stor udstilling om besættelsesårene i Beder-Malling.

Kilde Weekendavisen 1. maj 2020/forfatter Elisabeth Åsbrink
Arkivleder Kirsten Williams 16. maj 2020
Kapitulationstæppet befinder sig på Beder-Malling Egnsarkiv