Fortalt af Beder Malling Egnsarkiv/v. arkivleder Kirsten Williams
De første købmænd
Den første høker i den lille landsby mellem Malling og Norsminde holdt til på Norsmindevej 24 fra 1880 til 1905. I huset var luge, hvor man kunne købe nogle få varer. 1920 åbnede på husmandsstedet modsat side af vejen i nr. 25 en lille butik. Den købte Marius Jørgensen i 1931, og derefter blev det en rigtig købmandsforretning.
1956 satte Marius en annonce i avisen” Dygtig ung mand søges-ikke ryger”. Henning Blond Povlsen, udlært kommis, fik jobbet og syntes om det. Så var der jo også chefens datter Grethe, som godt nok var forlovet med en anden. Men de to blev nu gift efter et par år og overtog forretningen i 1969.
Et liv som købmand.
Der er omkring 30 huse i landsbyen og et stort opland samt en del turister i sommerperioden. Kunderne kom dog fra nær og fjern- butikkens motto var ”Alt for kunderne”, hvilket bl.a. indebar gratis varelevering, ingen bestilling var for lille. Man kunne også købe på ”bog” dvs. at varekøbet blev noteret i en kontrabog, og så betalte kunden en gang om måneden. Derudover var forretningen en ”blandet landhandel” i den mest positive betydning. Korn, foderstoffer, legetøj, isenkram, manufaktur, brændsel plus kolonialvarer af enhver art. Naturligvis friskmalet kaffe, ost man kan smage på, frisk grønt og kød. Også økologiske varer længe før det blev en trend. Medicin fra apoteket blev også leveret, og kunne kunden ikke selv hente det, bragte Henning medicinen ud. Benzin blev solgt til 1990, hvilket også gav en stor omsætning.
Butikken blev udvidet af flere omgange, Henning og Grethe nægtede at blive en del af en butikskæde og lykkedes med, som en af de ganske få, at forblive en selvstændig købmand. Der var ingen store facadeskilte blot H. Povlsen. En del af kundeservice var også, at Grethe åbnede butikken kl. 6- hvis der nu var folk, der ikke kunne få hul på dagen uden deres smøger og kaffe-, mens Henning ventede til kl. 7, en arbejdsuge på omkring 72 timer blev det til for hver af dem. Købmanden var byens puls. Der var her man mødte naboerne og fik en snak, de ældre ringede, når de var syge og skulle have bragt mad ud, og de unge indflyttere kunne stifte nye bekendtskaber.
Butikken lukker
I juli 1999 blev Grethe syg af gigt, sygdommen forværredes i løbet af efteråret, og Henning var oppe på 90 arbejdstimer om ugen. Det stod parret klart, at der ikke var anden udvej end at lukke butikken. De overvejede ikke at sælge eller overdrage butikken til deres datter. Den realistiske vurdering var, at det ikke længere var muligt at drive forretning, som de havde gjort det.
1. januar 2000 holdt de afskedsreception: ” Det var en trist dag, kunderne græd, og mange ældre gav udtryk for, at de måtte sælge deres huse, når varerne ikke længere kunne bringes ud. Vi har mange gode minder herfra” sagde Henning.
Et godt pensionistliv
Landsbyens beboere savnede deres købmand, men for Grethe og Henning blev det en befrielse at slippe for de lange arbejdsdage og selv bestemme, hvad tiden skulle bruges til. De var begge 66 år. Som Grethe sagde ” jeg satte aldrig spørgsmålstegn ved at arbejde over 70 timer om ugen, nu kan jeg jo se, hvad jeg er gået glip af, jeg tror, det var bestemt, at vi skulle have et nyt liv.”
Tid til samvær med børn og børnebørn, Henning begyndte at spille golf, volleyball har han nu altid dyrket og fortsatte med til han blev 80 år! Der var også lige et lille job med at køre morgenbrød ud for bageren i Malling, ordne pensionisternes haver, Norsminde Bylav, diverse bestyrelser, revisor for Fællesbladet og Fællesrådet. Henning har også været formand for Menighedsrådet og været i bestyrelsen for De Konservative og hel sikkert en del mere. Først og fremmest var han en meget social og hjælpsom person. Grethe opholdt sig pga. sygdom mest i hjemmet og døde i 2015.
Den sidste købmand i Ajstrup døde i juni 2021. På arkivet har vi heldigvis et længere videoklip fra år 2000 lige efter at butikken lukkede, så vi også fremover kan mindes Henning.