Malling kro

Denne site er en del af en rapport fra Kulturambulancen, Netværker april 1997. Klik her for introduktion og indhold

—-0000—-

Udviklingen i Malling tog fart, da Århus- Houbanen blev anlagt 1884. Denne blev en stationsby og derfor fik Malling sin første kro.

Det var ejeren af Beder kro Peder Sørensen, som søgte bevilling om at drive gæstgiveri i Malling. Dette blev anbefalet af Beder- Malling sogneråd og banens ledelse.

I Beder var Gotfred Jensen i 1877 blevet gift med Peder Sørensens datter Ane Kirstine, de overtog forpagtningen i Beder.

Forud for oprettelsen af Malling gæstgiveri, var der en del snak om rejsestalden, som skulle bygges i tilknytning. Det var ikke placeringen, men banens ledelse fandt, at den var for lille. Der blev lavet en klausul, at den skulle gøres større, hvis det gik godt.

Det endte med, at det alligevel blev svigersønnen Gotfred Jensen, som fik bevillingen. Svigerfar Peder Sørensen kautionerede. Hans kone Anne Kirstine døde i 1888 af tuberkulose, hun havde da født 8 børn. Gotfred giftede sig igen med Maren fra Mallinggård. Hun arbejdede i kroens køkken, og man kan se ud af hendes håndskrevne kogebøger, at man allerede dengang spiste godt på kroen.

1 1890 var der ansat 2 piger og en opvarter-karl.

Gotfred solgte kroen videre til V. Lenbrosh Århus. Da var efterhånden flere foreninger, møder og fester. Lenbroch tillod endda aftenbal – gebyr IO kr. for et 1/2 år.

Lenbroch var bange for konkurrence, da afholdsforeningen søgte om tilladelse til at bygge et hotel, men intet hjalp. Hotellet blev bygget i 1899 men bestod kun til 1919, i dag ligger der biograf.

Lerbech solgte kroen videre til Kristian Lauersen i 1904, for det svimlende beløb 36000 kr.

Dette holdt kun i 2 år, så måtte han dreje nøglen om. Kroen skiftede ejere mange gange indtil 1914, hvor Dorthea og Bertil Jegsen overtog og kaldte det Hotel Malling. De lavede blandt andet en scene til omrejsende teatre, og en rejsebiograf.

1 1921 solgtes kroen til Holger Hansen tidligere Rømer Hus, Århus. Han indførte sognerådsmøder og juletræsfester. Desuden oprettede han en keglebane I kr. for 3 spil. Omkring 1930 blev der afholdt håndværksmesser.

Havde Malling kro ikke været berømt før, blev den det i 1936, da den ny kroejer blev Magnus Jensen. Hans mor Marie Jensen var fantastisk i et køkken. så det var fortsat et godt madsted.

Anne Lise Jensen kom som ny servitrice, en brændende forelskelse opstod, og hun blev gift med Magnus. Der kom mange prominente gæster, blandt andet nogen fra Shahens hof spiste der. Anne Lise Jensen måtte sælge kroen i 1982.

Åse og Jens Arbjerg overtog i 1986. En ung dreng begyndte at hjælpe til i køkkenet. Han var ikke oplært i madlavningens kunst, men var et naturtalent. Desværre var han for ung til at overtage kroen, da fru Arbjerg blev syg. Da han blev 21 år, fik han bevilling, og det blev et meget fint madsted. Hans forældre hjalp til, selv om moderen var sygehjælper ved siden af og faderen slagter. Efter 4 år ville han prøve noget nyt og overdrog kroen til et ungt par, der ejer det den dag i dag.