Kalender 2014 november

Vandmøller i Beder

Vandet fra Giber Å har givet kraft til to vandmøller i Beder Sogn: Fulden Vandmølle og Rokballe Mølle. Fulden Vandmølle omtales første gang i 1610, i 1680 kaldes den Fulden Kobbermølle og ejes af rådmand Jens Basballe i Aarhus. Møllen har senere som faestegård hørt under herregårdene Vilhelmsborg og Moesgård. Møllen brænder i 1908 og genopføres nu med turbinekraft i stedet for vand. For at forbedre vandkvaliteten og forhold for fiskene i åen fjerner man i 2005 opstemningen og leder vandet i et stryg uden om mølledammen. Rokballe Mølle ejes i 1600 af Aarhus Hospital og sælges senere til Vilhelmsborg. Møllen er nedlagt før 1926, møllehuset består stadig.

Billede 1. Postkort 1919 med idyl på Fulden Mølledam, hvor børnene får en tur i robäden. De to mænd er i hvide (søndags)jakker og stråhat. Bagerst stuehuset i bindingsværk. Fulden Mølle er en femlænget ejendom. Billede 2. Ejeren af Fulden Mølle i 1933 Jacob Pedersen med piben og hundene. Til venstre ukendt. På trappen døtrene Karen og Signe, hustruen Helga og en gæst Anna Margrethe Øvlisen fra Bakkegården i Seldrup. Billede 3. Anna Laursen søster til ejåren af Rokballe Mølle Michael Laursen på det forfaldne møllehjul  i 1925.
Billede 1. Postkort 1919 med idyl på Fulden Mølledam, hvor børnene får en tur i robäden. De to mænd er i hvide (søndags)jakker og stråhat. Bagerst stuehuset i bindingsværk. Fulden Mølle er en femlænget ejendom.
Billede 2. Ejeren af Fulden Mølle i 1933 Jacob Pedersen med piben og hundene. Til venstre ukendt. På trappen døtrene Karen og Signe, hustruen Helga og en gæst Anna Margrethe Øvlisen fra Bakkegården i Seldrup.
Billede 3. Anna Laursen søster til ejåren af Rokballe Mølle Michael Laursen på det forfaldne møllehjul i 1925.

 

Tilbage til oversigt 2014