Wilhelmsborg

Denne site er en del af en rapport fra Kulturambulancen, Netværker april 1997. Klik her for introduktion og indhold

Herregården Wilhelmsborg er smukt beliggende på kanten af de skovklædte skråninger ned mod Giber å. Selv om Wilhelmsborg hører under Mårslet, har den haft stor betydning for Malling. Mange har i århundreder arbejdet under herregården.

Historie
Efter Danmark havde været med i nogle krige mellem 1610 og 1640 var pengekisten ved at være tom. Frederik den tredje kom i forbindelse med den hollandske rigmand Gabriel Marseilis ( G.M.), som lånte staten penge. 1 1643 blev den yngre G.M. dansk resident. Den danske stat kom efterhånden i bundløs gæld til ham. Han lånte ikke penge ud bare for at være flink, men også for at få penge hjem med gode renter. Efter enevældets indførelse i 1660, benyttede Frederik den tredje anledningen til at afhænde store parker af krongodset til landets kreditorer. Dette for at komme ud af rigets gæld. G.M. overtog Havreballegård med alle de bønder, gårde og skove der hørte til. Han havde 2 sønner, den ene hed Vilhelm, og han overtog herregårdene Skumstrup og Moesgård efter faderen. Han blev i 1673 adlet under navnet Gyldenkrone, og lod samtidig gården Skumstrup kalde Wilhelmsborg.

Mange af Mallings indbyggere var i århundreder ansat på Wilhelmsborg. Baroniet Wilhelmsborg betød også meget for kirkerne (se under kirker).

Da hoveriet blev afskaffet var Gyldenkrone meget god mod dem, der købte gårdene. Han hjalp dem med redskaber og somme tider med penge.

Familien Gyldenkrone byggede meget til herregården Wilhelmsborg, hvor hovedbygningen er fra 1855

De sidste i Gyldenkrone-slægten boede på herregården til 1912. Derefter blev der oprettet en bestyrelse for Wilhelmsborg. Århus kommune købte Wilhelmsborg med sine 750 tønder land i 1973. Om- og tilbygninger skete i 1989 til 1990. Nu står Århus kommune, Dansk Rideforbund, Dansk varmblod, Landsudvalget for heste samt Århus rideklub bag stedet, og Hans Kongelige Højhed Prins Henrik er protektor.