Gadebilleder – side 3

  1. Del

En by bliver til

5 km Ira kysten og 14 km syd for Århus ligger Malling.
Omkring Malling er der fundet køkkenmøddinger fra Ertebølletiden ca. 4000 – 2000 år før Kristi fødsel. Endvidere spor fra Jernalder-bopladser. Man ved, at der har ligget 9 gravhøje ved byen, men de er væk nu – sandsynligvis sløjfet for flere hundrede år siden i forbindelse med opdyrkning af markerne.
Første gang man støder på et navn på byen er i 1245 på nogle samtidige dokumenter. Dengang hed den Malend. Første gang, man ser navnet Malling blive brugt, er i 1783.

Det tidlige Malling var en landsby bestående af gårde. Som det var almindeligt i middelalderen, lå de tæt sammen med markerne omkring i en stjerneform.

Da jernbanen kom til Malling i 1884, og byen nu kunne kaldes en stationsby, kom der for alvor gang i byggeriet. Noget af det første man byggede, var en kro lige over for stationen. Det skete allerede samme år som jernbanens åbning. Siden kom der flere og flere byggerier til.

I 1926 blev hovedgaden brolagt.

Malling kirke

Når man kommer til Malling nordfra fra Århus, er kirken det første man lægger rigtig mærke til. Den ligger lige ved hovedgaden. Sådan var det i 60’erne og sådan er det endnu i dag.
Kirken må siges at være byens ældste bygningsværk, som stadig eksisterer. Den er bygget ca. år 1150 i en periode, hvor der blev bygget mange kirker her i landet.

Billede 1 – Malling kirke med befæstningsmuren. Set fra øst

Videre til side 4 – klik her